Cum ne pregătim companionul pentru sezonul cald

Odată cu venirea primăverii, apar grijile (întemeiate!) legate de infestația cu diverși paraziți.

Această preocupare ar trebui să existe pe tot parcursul anului, dar este adevărat că incidență infestărilor parazirare crește considerabil odată cu venirea primăverii.  Umiditatea este mai mare, iar temperatură mediului este cu puțin peste 20°C, ceea ce reprezintă  conditii favorabile pentru înmulțirea paraziților interni și externi la animale.

Produsele existențe la oră actuală pe piață au o arie din ce în ce mai largă de acțiune și mecanisme de acțiune multiple.

Pentru alegerea produsului corect se va ține cont de diverse aspecte cum ar fi: vârstă animalului, mediul de viață(curte sau apartament), existența unui număr mai mare de animale de companie în acelas loc.

Un aspect de multe ori ignorat, dar la fel de important îl reprezintă zonă geografică. În apropierea apelor, există risc mai mare în contactarea bolilor cu transmitere vectoriala (parazitoze ale sângelui trasmise prin intermediul puricilor, căpușelor, țânțarilor etc).

Este bine de știut că marea majoritale a produselor antiparazitare externe (pipetele, picăturile, aplicate la nivelul cefei) nu au durată de acțiune mai mare de 30 de zile, de aceea se impune utilizarea lor lunară.

În ceea ce privește deparazitarea internă, această nu ar trebui să depășească intervalul de 6 luni, dar eficientă maximă în profilaxia parazitozelor intestinale se obține administrând comprimatele o data la 3 luni. În cazul în care se constată prezența paraziților în fecale (vizibili cu ochiul liber), se recomanda efectuarea unui examen coproparazitologic pentru administrarea unui produs adecvat în fuctie de rezultatul obținut.

Evitați administrarea antiparazitarelor atât interne cât și externe la animalele mai mici de 3 luni fără consultul  medicului veterinar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *