Pisicile Calico

Inca de mici copii, stim din spusele bunicilor sau parintilor ca pisicile tricolore nu pot fi decat femele, dar poate ne-am pus intrebarea DE CE?.

Pisicile Calico sunt aproape întotdeauna femele. Acest lucru se datorează genelor care conferă culoarea portocalie sau neagră şi care se găsesc în cromozomul X. Pisicile femele au doi cromozomi X, iar masculii un cromozom X şi un cromozom Y. Mama transmite puilor cromozomul X, în timp ce tatăl le transmite fie cromozomul X, fie cromozomul Y, determinând astfel sexul pisoilor. Pentru a fi o pisică de tip Calico, pisoiul trebuie să aibă un cromozom X pentru culoarea portocalie şi un cromozom X pentru culoarea neagră. Masculii Calico sunt anomalii genetice, prezentând cromozomi XXY; Asadar, ei sunt sterili şi extrem de rari!!

Calico, nu reprezinta o rasa in sine, asa cum bine stim, ele sunt destul de frecvent intalnite chiar si intre grupurile de pisici  „maidaneze”. Denumirea este, asadar, folosita pentru aceste feline domestice cu colorit deosebit si cu aceasta particularitate genetica.

În blana pisicilor calico se regăsesc toate cele trei culori de bază: alb, negru și portocaliu (roșcat). Culorile sunt dispuse în pete mari, bine evidențiate unele de celelalte, niciodată amestecate așa cum se petrece la tortie (tortoiseshell= carapace de țestoasă) , pe care unii dintre noi o cunoastem sub denumirea romaneasca de „cosar” culoarea predominanta fiind negru, ceea ce da mai degraba aspectul de pisica tricolora „ murdara de funingine”.

Pentru un calico perfect, cele 3 culori ar trebui să fie în proporții egale, uniform distribuite pe corp. Însă, există multe pisici calico unde albul predomină, iar negrul și roșcatul se află în minoritate.

Exista multe mituri legate de puterile binefacatoare ale pisicii Calico, poate multe dintre ele generate de farmecul lor personal si unicitatea in lumea animala. Indiferent daca aceste „efecte magige” ale ei pot fi demonstrate stiintific sau nu,  este imposibil sa nu te indragostesti iremediabil de ea, iar cine a avut sau are norocul sa coabiteze cu un astfel de exemplar va pastra o legatura indisolubila tot restul vietii cu ceea ce ea reprezinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *