Urgențe chirurgicale

Una din consecintele grave ale unui traumatism sever (accident de masina, caderi de la inaltime, lovituri, agresiuni din partea unui alt animal etc) o reprezinta ruptura diafragmatica. Se produce atat la caine cat si la pisica si este uneori asociata cu hemoragii la nivelul cavitatii abdominale si fracturi. Astfel, multiplele patologii, pot induce starea de soc post-traumatic, ceea ce impune restabilirea pacientului si interventia chirurgicala, imediat ce statusul general al animalului o permite.

Diagnosticul de ruptura diafragmatica se stabileste pe baza examenului radiologic si/sau ecografic. Din punct de vedere clinic, unul din semnele specifice afectiunii il reprezinta, detresa respiratorie (efort in inspir, respiratie abdominala ).

Succesiv acestei afectiuni, apare hernia transdiafragmatica, adica angrenarea organelor din cavitatea abdominala in cavitatea toracica. Dincolo de faptul ca, odata cu desirarea peretelui diafragmatic, se produce  disrugerea “vidului toracal”, organele patrunse in cavitatea toracica afecteaza si mai mult functionarea normala a pulmonilor si cordului.

In aceste conditii trebuie  evaluata gravitatea starii generale. Ruptura diafragmului si hernia transdiafragmatica sunt deja o amenintare serioasa pentru viata cainelui sau pisicii si se impune interventia imediata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *