„Ruptura de ligament incrucisat”. Celia, ciobanesc german.


Celia, un ciobanesc german a fost adusa in clinica noastra cu o afectiune pe care o intalnim tot mai des in randul cainilor, in special a celor de talie mare, „Ruptura de ligament incrucisat”. 
Aceste leziuni sunt printre cel mai des intalnite probleme de ordin ortopedic.
Pacienta noastra a fost supusa unei interventii chirurgicale de catre medicii Laurentiu Leica si Gihan Arzoiu, iar in acest moment urmeaza tratamentul postoperator si indicatiile recomandate, pentru o buna recuperare.

In materialul video de mai jos o puteti vedea la cateva ore dupa operatie.

O situatie asemanatoare a fost si cazul Tarei, povestea ei o puteti citi  aici.

Dar ce inseamna de fapt aceasta afectiune si cum se manifesta?
Ca sa intelegem
In interiorul genunchiului exista doua ligamente (de cativa centimetri lungime) ce fac legatura intre osul femur (al coapsei) si tibie (fluierul piciorului).
Aceste ligamente sunt foarte puternice si destul de bine “lipite” de ambele oase incat sa suporte forta de contractie a muschilor de la nivelul piciorului si sa ne permita noua si animalelor, sa sarim, alergam, sa ne ridicam sau sa lovim. Deci rolul lor este esential in mecanica miscarii piciorului, suportand forte si greutati foarte mari.
De ce se numesc incrucisate?
Pentru ca sunt asezate in X.

Medicul veterinar specialist intai va consulta cainele si va putea sa realizeze si o radiografie a bazinului si a genunchiului pentru a gasi si alte leziuni asociate. Insa definitorie pentru diagnosticul de specialitate este o miscare specifica la nivelul genunchiului, realizata de catre medicul veterinar specialist, prin care se poate vedea cu ochiul liber cum in interiorul articulatiei genunchiului se pot imprima miscari de culisare, de alunecare, in directii diferite, ale femurului fata de tibie, lucru imposibil la piciorul sanatos.
Insa, asa cum este si la oameni, diagnosticul cel mai sigur, poate fi pus prin artroscopie sau RMN.

Cine este predispus la ruptura de ligamente incrucisate?
Toti cainii activi, indiferent de rasa sau greutate, cei ce alerga mult, cei ce topaie mult, Amstaffii care fac exercitii de sarituri si prindere de greutati, cainii de vanatoare, rasele grele si usoare.

Cum se vindeca Ruptura de ligamente incrucisate?
Prin operatie. Medicul veterinar specialist iti va spune ca, asa cum se intampla si la fotbalisti, doar operatia poate duce la recuperarea puterii de sustinere a genunchiului.
Pot fi metode mai simple, extracapsulare, pentru rasele mici sau medii sau metode mai complexe ca plastia de ligament incrucisat anterior.
Atentie! Informatia necesara pentru proprietarii responsabili este urmatoarea: diagnosticul stabilit exact de catre medicul veterinar specialist, interventia si tratamentul medicamentos trebuie sa fie cat mai rapide.
De ce ?
La putin timp dupa producere in interiorul articulatiei genunchiului incep procese inflamatorii ce pot duce la depunerea de minerale in articulatie ce vor duce la durere si la o functionare mai slaba a genunchiului, chiar si dupa interventie.
La fel ca si fotbalistii, dupa interventie, si cainii operati au nevoie de repaus, medicamente si fizioterapie, ca doar tot sportivi sunt si unii si altii.

Exista mai multe metode chirurgicale de a trata aceasta afectiune. In cadrul spitalui veterinar VETZONE am ales metoda TTA rapid – o metoda de ultima actualitate care reprezinta avansarea crestei tibiale si folosirea unui implant de titan (cage)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *