Totul despre primul tău acvariu. Ce peşti să cumperi şi cum îi îngrijeşti

Majoritatea acvaristilor isi incep “cariera” prin actizitionarea unui acvariu din targ, cumpara cativa pesti… si apoi incep problemele.

Un acvariu este un colt de natura la noi in casa. Pe cat posibil trebuie sa le asiguram pestilor si plantelor aceleasi conditii ca in natura. Sunt pesti care au nevoie de o temperatura mai ridicata, altii trebuie tinuti la o temperatura mai joasa. Unii tolereaza in jurul lor alte specii, iar altii sunt foarte teritoriali.

Pentru inceput, un acvariu de 45-50 de litri ar fi ideal.

Nu veti investi foarte multi bani, iar ulterior acesta se va dovedi foarte util. Acesta este un acvariu excelent pentru inceput, dupa cateva luni de acvaristica veti acumula suficiente informatii pentru a va dori un acvariu mare, de peste 150 de litri.

E perfect adevarat ca un bazin mai mare se intretine mai usor, insa la inceput este bine sa invatam “rutina”: schimbatul apei, observarea cu atentie a pestilor si plantelor etc. In acest acvariu veti putea creste 5-10 pestisori.

Dar nu va grabiti, inca nu este momentul sa ii si cumparati!

Dupa ce vom avea un acvariu mai mare, vom pastra bazinul de 50 litri pe post de carantina.

Echipamente

In principiu aveti nevoie de urmatoarele: incalzitor cu termostat, pompa de aer (+ piatra de aer, furtun), filtru (daca poate si aera, pompa de aer poate lipsi); filtrarea se poate face si mecanic, prin bureti actionati de jetul de aer. Daca va cumparati un acvariu vara, cumparati incalzitorul mai tarziu. Mai aveti nevoie de un furtun cu ajutorul caruia veti schimba apa, nu alegeti unul foarte gros. Un furtun subtire va este util mai ales pentru culegerea resturilor de pe fundul acvariului. Mai aveti nevoie si de o galeata, in aceasta veti lasa apa la „invechit”. O sa explic si ce este cu apa asta. De asemenea, un minciog este absolut necesar pentru a putea muta pestii dintr-un loc in altul. Un termometru va indica permament temperatura in acvariu. Un neon va asigura iluminatul in acvariului, garantand si cresterea plantelor.

Decor

NU folositi elemente de decor improprii oricat de atractive v-ar parea. NU folositi pietris colorat.

Arata urat si contrazice un principiu de baza: acvariul trebuie sa arate pe cat posibil, ca mediul natural al pestilor. Dupa ce capatati suficienta experienta veti decide singuri daca aveti sau nu nevoie de decor pentru acvariu.

Asta depinde si de pozitionarea lui in camera.

Substrat

Se recomanda folosirea substratului de pietris+nisip (bacterii folositoare se formeaza in substrat). Va sugerez un nisip cu granulatia mai mare, nu unul foarte fin (sufoca radacinile plantelor).

Pietrisul trebuie sa fie din roci dure, nu calcaroase. Rocile calcaroase modifica in timp apa, ceea ce poate fi fatal pestilor. In principiu, substratul ar trebui sa aiba grosimea de 3-5 cm.

Acesta trebuie pus mai subtire in partea din fata a acvariului si mai gros in cea din spate, din motive estetice: se creaza un fel de panta, puteti vedea astfel tot acvariul, nu numai partea din fata.

Plante

Plantele sunt folositoare (consuma din substantele organic descompuse in bazin, oxigenare, frumusete etc).

Plantele ce cresc mari le veti pune mai in spate, cele mai mici vor ocupa partea din fata a acvariului dvs. Pestii mai mari vor astfel obligati sa inoate in partea din fata a acvariului, spre bucuria dvs.

Cei mici isi vor gasi refugiul intre plantele mari din partea din spate a acvariului. Pe cat posibil incercati sa mascati filtrul, buretii, incalzitorul in spatele plantelor mari.

Pesti

Sunt considerati pesti ai incepatorilor viviparii (nasc pui vii), care va vor da ocazia inmultirii pestilor fara eforturi deosebite.

Ca principiu, un vivipar la 4 litri de apa este un minim recomandat, nu suprapopulati acvariul! Sunt foarte frecvente asocierile nepotrivite de pesti facute de incepatori (guppy si xipho alaturi de carasi aurii, betta, zebre si nigro). Va trebui sa va stapaniti.

Sau pseudotropheus auratus (cichlid african) alaturi de xipho / guppy etc. Trebuie sa rezistati tentatiei de a strange in bazin o multime de pesti de diferite feluri. Cel mai simplu este sa cumparati o pereche de xipho, una de moly si cativa guppy.

Pentru inceput nu va complicati viata cu pesti pretentiosi si foarte scumpi!

Hrana

Pestii trebuie hraniti in functie de necesitatile lor, pe cat posibil cat mai variat. Recomandam hrana industriala administrata alternativ cu hrana vie (larve libelule) si hrana congelata (tubii / libelule / artemii). Este foarte important sa nu abuzati cu hrana.

Resturile neconsumate ajung pe fundul acvariului, unde se descompun, apa isi pierde claritatea, iar dpdv chimic isi schimba proprietatile. Riscati sa pierdeti o parte din pesti! Va sugerez sa le dati hrana putina, cat apucati intre doua degete. Dupa ce o termina, le mai dati inca o data. Si tot asa.

Imediat cum pestii isi pierd interesul pentru hrana, incetati hranirea. Un peste hranit in exces devine gras si isi reduce durata de viata. De principiu, este suficient sa hraniti pestii de 2-3 ori pe zi.

Apa

Apa din acvariu trebuie sa fie clara, sa nu aibe nuante verzui. Schimbarea a 10-15% din apa trebuie sa devina o rutina pentru dvs.

Cum probabil ca veti folosi apa de la robinet, va sugerez sa procedati astfel: umpleti o galeata de plastic cu apa de la robinet (apa rece, nu calda).

O tineti minim 2-3 zile, abia apoi puteti sa o introduceti in acvariul cu pesti. Aceasta pentru ca in apa de la robinet exista clor + alte substante ce nu fac bine pestilor. Daca puteti pune in galeata o piatra de aer + un incalzitor, veti accelera ritmul in care clorul este eliminat.

Intretinerea bazinului

Cumparati un acvariu de 40-50 de litri. Spalati-l foarte bine cu apa rece, nu folositi sapun/detergenti. Introducem substratul (pietrisul+nisipul). Introducem filtrul si termometrul.

Daca e iarna, introducem si termostatul. Umplem acvariul cu apa, dar nu pana la preaplin, mai lasati 3-4 cm. Dupa 15 minute pornim filtrul si incalzitorul cu termostat (viviparii pot fi crescuti la temperaturi intre 22-25 de grade).

Dupa 2 zile putem introduce plantele in acvariu, ulterior si pestii. Trebuie sa rezistati tentatiei de a lua multi pesti de la inceput.

Este preferabil sa stingeti iluminatul acvariului noaptea.

Intretinerea va face saptamanal sau macar odata la 2 saptamani. Apa NU trebuie schimbata in intregime, ci in jurul a 10 – 30%, in functie de marimea bazinului si intervalul de timp (bazin mai mare – procent mai mic).

Apa va fi scoasa de preferinta cu un furtun, aspirand deseurile de la fundul bazinului.

De principiu e de preferat sa schimbati apa mai des si mai putin decat mult si rar, pentru ca un schimb masiv de apa produce schimbari bruste in chimia apei (aciditate, duritate, etc), ceea ce poate cauza pierderea unor pesti mai sensibili.

acvariu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *