Cand locuiti cu mai multe pisici in casa

Pisicile sunt, in esenta, animale independente si teritoriale. Totusi, exista destule cazuri in care o pisica se poate bucura de compania unei alte feline. Este de preferat sa incepeti cu doua pisici noi in casa, pentru ca introducerea unei feline intr-o casa unde deja traieste o alta pisica necesita mai mult timp si atentie sporita.

In cazul in care va considerati pregatit pentru a adopta mai multe pisici deodata, exista mai multe moduri in care sa va aranjati casa pentru noii locatari.

Dar daca aveti deja o pisica si doriti inca una, este nevoie de o perioada de acomodare. Fata de pisicile mai tinere, cele mature se adapteaza mai greu vietii alaturi de un companion.

Stapanul trebuie sa stie cum sa usureze procesul de acomodare pentru ambele pisici, indiferent de situatie. Totusi, daca detineti mai multe pisici, trebuie sa stiti ca sunt imposibil de evitat confruntarile si ca trebuie sa fiti pregatit sa interveniti prompt.

Mai intai, trebuie sa creati o zona sigura, un spatiu separat pentru noua pisica (noile pisici), unde gaseste apa, o cutie cu nisip si jucarii. Expertii in comportamentul felinelor explica faptul ca, indiferent de modul in care numarul de pisici din casa s-a marit (fie adoptati doua odata, fie ii aduceti pisicii existente un companion), cele doua animale au nevoie de timp pentru a se obisnui cu noua situatie.

La inceput, cele doua pisici trebuie sa se miroase dar sa nu se vada. Este bine sa oferiti fiecarei pisici un prosop pe care sa se intinda si apoi sa schimbati prosoapele intre ele, dupa cateva zile.

Odata ce fiecare dintre pisici a avut timp sa se obisnuiasca cu mirosul celeilalte, incepeti sa le hraniti, separate de o usa inchisa. Curand, cele doua pisici vor face o asociere pozitiva intre orele de masa si prezenta unei alte feline.

Dupa ce pisicile pare ca si-au acceptat reciproc prezenta si mananca linistite la usa, puneti-le fata in fata pentru perioade scurte, cu scopul de a crea in mod gradual o coabitare confortabila.

Cand doua sau mai multe pisici au fost introduse cu succes in locuinta dumneavoastra, este foarte important sa pastrati armonia atat in casa cat si in… cutia cu nisip. Potrivit statisticilor, comportamentul neadecvat la cutia cu nisip este principala cauza pentru care oamenii predau pisici la adaposturi. Daca, dupa ce v-ati consultat cu doctorul veterinar, ati exclus o cauza medicala pentru acest comportament, trebuie sa luati in considerare interactiunile dintre pisicile din casa.

Specialistul in comportament felin, Linda Case, sugereaza ca stresul cauzat de traiul alaturi de mai multe pisici poate duce la obiceiuri de urinare necorespunzatoare. Cea mai buna metoda de a evita astfel de probleme este sa puneti la dispozitia fiecarei pisici cate o cutie cu nisip, plus una de rezerva. Dupa ce cutiile sunt puse in locurile stabilite, urmeaza regula de aur: tineti-le curate.

Cutiile cu nisip reprezinta doar un exemplu cu privire la incercarile unei persoane care doreste sa traiasca cu mai multe pisici.

Fiecare pisica trebuie sa aiba jucarii, un pat si vase pentru apa si mancare, care sa fie numai ale ei. Trebuie sa va asigurati ca exista si un spatiu unde o pisica poate petrece timp singura. Daca aveti pisici de ambele sexe, este foarte important ca acestea sa fie sterilizate, mai ales in cazul femelelor.

Sursa: http://www.animalutze.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *