Animal de companie: 3 beneficii ale relației dintre copii și animalele de companie

De-a lungul timpului ong-ul nostru, Societatea Română de Antrozoologie, a investit mult în promovarea unei relații sănătoase și mutual benefice între copii și natură, animale.

Este important de reținut, că pentru ca acest lucru să fie valabil, este foarte e bina ca  relația cu animalul să fie una apropiată, copilul să fie atașat de acesta și animalul să aibă un nivel de bunăstare ridicat.

Este crucial să nu neglijăm starea animalului și nevoile acestuia.

1. Dezvoltarea fizică

O serie de studii științifice au arătat că acei copii care aveau un câine, făceau mai mult exercițiu fizic comparativ cu cei care nu aveau câine. Dacă ne gândim…câtă energie are un cățel și-un copil –se potrivesc de minune la joacă! Pe lângă asta, Academia Americană de Pediatrie a arătat că acei copii care de mici aveau acasă o pisică sau un câine, sunt mai sănătoși, au mai puține probleme respiratorii, infecții la ureche și au nevoie de tratament medical pe antibiotice mai scurt, comparativ cu acei copii care nu aveau animale de companie.

photo saved from impactlab.net

2. Dezvoltarea cognitivă

Dincolo de beneficiile fizice, oare pot fi și unele la nivel cognitiv? Ei bine, cercetări din domeniul dezvoltării umane ne arată că da. Acei copii care trăiesc alături de un animal de companie, pot să treacă peste unele dificultăți de învățare. Spre exemplu, mulți copilași aleg să le citească povești cățeilor sau pisicilor – fără a se simți presați să fie cei mai buni la citit sau povestit. Astfel probleme de limbaj pot fi depășite, datorită motivației lor de a fi cât mai apropiați de animăluț!

3. Dezvoltarea socio-emoțională

Poate părea surprinzător, însă putem învăța abilități sociale (așa-zisa competență socială) de la animale. Specialiștii în dezvoltarea umană o definesc ca: deținerea abilităților sociale, emoționale și intelectuale și a comportamentelor necesare unui membru de succes al societății. Pentru a fi „membri de succes” ai acestei societăți există acea serie de abilități pe care o învățăm în primul rând de la părinți, de la educatori și uite că putem învăța și de la animale.

O abilitate importantă este empatia, dezvoltarea acesteia este crucială în interacțiunile om-om și presupune capacitatea de a înțelege perspectiva altcuiva ca și cum am fi în locul lor, evitarea judecării și recunoașterea emoțiilor celuilalt. Vă întrebați probabil ce legătură are acest lucru cu animalele, pentru că e evident că pare să se dezvolte în interacțiunile dintre oameni.

Deja știm că animalele au emoții și ni le comunică în limba lor, noi trebuie doar să le înțelegem.

Copiii pot face asta mai ușor deoarece, văd un prieten drag și apropiat în animalul de companie.

Așadar, deținerea unui animal de companie poate ajuta la formarea empatiei și mai mult decât atât poate fi transferată în interacțiunea cu omul.

În încheiere am dori să punem accent pe faptul că astfel de învățături pot fi preluate de la animale doar dacă avem o relație pozitivă, bazată pe încredere și respect de ambele părți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *