Urolitiaza la motani

Una din cele mai grave probleme frecvent intalnite in cazuistica, la motanei o constituie globul vezical. Neglijarea sau necunoasterea simptomelor, in multe cazuri, duc uneori la pierderea motanelului indragit.

Acest motan a ajuns la clinica noastra cu imposibilitatea de a urina.
La examenul echografic s-a observat prezenta urolitilor, adica pietricele in vezica urinara.

La motan este o afectiune destul de frecventa data de metabolismul acestora, care duce la schimbarea ph-ului urinii spre alacalin sau spre acid si favorizeaza formarea de struviti sau oxalati la nivelul vezicii urinare.
La motan uretra are forma literei S particularitate anatomica care blocheaza eliminarea acestor elemente si formarea globului vezical. 

Datorita topografiei (pozitiei anatomice) uretrei la mascul, posibilitatea eliminarii nisipului sau pietricelelor de dimensiuni mai mari este ingreunata, si de cele mai multe ori apar probleme la acest nivel.
Animalul este observat ca sta mult pe litiera , miauna din cauza durerii si a disconfortului creat iar riscul blocajului renal este foarte mare daca nu se intervine de urgenta. 

Urina contine anumiti produsi toxici si din cauza stagnarii ei in vezica urinara, organismul se autointoxica. Ca urmare, unii parametrii biochimici ai sangelui sunt vizibil crescuti – ureea si creatinina sunt doi dintre parametrii ce trebuie urmariti pe parcursul tratamentului.

Atunci cand cauza nu este indepartata (nisipul care actioneaza ca un dop la nivelul uretrei), iar urina nu se elimina din vezica, acesti parmetrii cresc cu mult peste limita normala. Vorbim acum despre uremie, iar rinichiul este primul organ afectat – apare insuficienta renala.

Atentie, modificarile suferite de rinichi sunt ireversibile, deci cu cat se intrevine mai repede, cu atat e mai bine.


In acest caz, pietrele, dupa cum se vede in imagine, erau de dimensiuni aproape imposibile de eliminat de aceea s-a recurs in prima faza la cistotomie si eliminarea presiunii de la nivelul vezicii urinare.


Apoi operatia de uretrostoma, adica crearea unui orificiu sub anus, pentru a putea elimina urina precum si laparatomia, deschiderea vezicii urinare si extragerea urolitilor din interiorul acesteia.


Dr. Laurentiu Leica, 
Vetzone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *