Insolatia la caini

Chiar daca poate parea ciudat, si cainii pot face insolatie, la fel ca si stapanii lor. Toti cei care au caini au observat ca in zilele foarte calduroase animalul incearca sa evite soarele puternic, cautand un loc racoros, aflat la umbra.
Cainii nu transpira la fel ca oamenii dar incep la temperaturile scazute sa gafaie din ce in ce mai tare, deshidratandu-se si putand in final sa se prabuseasca. Cel mai adesea un caine face insolatie cand este lasat inchis in masina in timpul unei zile calduroase.
Chiar daca masina este parcata la umbra din cauza temperaturii automobilul devine foarte repede un adevarat „cuptor”.
Este o greseala ce se poate dovedi fatala cainelui ca acesta sa fie lasat in masina, chiar si cu geamul deschis, mai ales pentru perioade lungi de timp. Multe rase de caini cu botul scurt respira ceva mai greu de obicei si sufera mai mult din cauza caldurii. Daca gafaie prea mult caile respiratorii li se pot bloca, iar cainele se asfixiaza.
Tratament in cazul insolatiei
Temperatura cainelui va creste tot mai mult, acesta putand chiar sa moara. Animalul trebuie racorit imediat, fie stropindu-l cu apa, fie (mai ales daca este de talie mica) infasurandu-l in prosoape ude.
In cazurile extreme pana la venirea medicului veterinar i se pun bucati mici de gheata pe gingii si i se aduce apa proaspata si rece.
Este util si un ventilator mic sau cainele poate fi asezat intr-o camera care are aer conditionat.
Daca animalul de companie are nasul scurt si este mai gras decat normal nu va plimbat niciodata cand afara este cald, ci va fi tinut in casa, la racoare.
Daca exista un ventilator in fata acestuia se va aseza un vas cu apa rece si cuburi de gheata, pentru a racori mai repede atmosfera.
Poate parea neinsemnat ca animalul sufera de caldura, dar indiferenta poate insemna moartea cainelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *