Ehrlichioza canina , boala transmisa de capuse.

Faceti cunostinta cu Bebe, un pechinez de 4 ani, care a fost adus la noi cu febra (T=39,8); apatie, inapetența, sindrom digestiv.

 

Micutul a fost preluat de medicii Andra Balan si Marius Lesu, iar in urma investigatiilor diagnosticul a fost „Ehrlichia”, confirmat prin testul 4DX.

De asemenea, proprietarul a mentionat despre prezenta capuselor in urma cu aproximativ 2 saptamani si asa cum bine stim, aceasta afectiune isi face simtita prezenta dupa un interval de 2-3 saptamani, dupa ce gazda a fost muscata de catre capusa purtatoare de Erlichia.
Ehrlichia este o bacterie de mici dimensiuni, cu localizare intracelulara, fapt care face ca acestea sa fie dificil de eliminat, deoarece marea majoritate a antibioticelor nu pătrund in interiorul celulei.


Tetraciclinele, in ciuda faptului ca sunt cele mai vechi antibiotice utilizate, sunt cele mai eficiente împotriva ehrlichiozei si a altor paraziți intracelulari ai sângelui.
Cel mai recent derivat al acestora este doxiciclina, administrata timp de 21 de zile.
Sfatul medicilor VETZONE
Pentru evitarea apariției acestei boli, foarte importantă este prevenția, care consta in deparazitarea externa efectuată periodic.

Dr. Andra Balan
Dr. Marius Lesu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *