Tratamente hormonale pentru stoparea perioadei de calduri la animale. Contraindicatii.

Comunitatile virtuale ale iubitorilor de animale dezbat intens tema injectiilor cu hormoni la caini si pisici si mai ales riscurile acestora.

Multi stapani afla de aici care este adevarul si reusesc sa se opreasca la timp si  isi salveaza  animalul iubit.

Din nefericire, pe cale oficiala nimeni nu face cunoscuta aceasta problema, astfel foarte multe animale sunt supuse in continuare riscurilor acestor tratamente hormonale . Vom incerca pe scurt sa va prezentam situatia reala din jurul acestor tratamente. Opinia prezentata in acest articol nu este una stiintifica, ci se bazeaza pe sintetizarea experientelor a multor iubitori de caini si pisici.

Tratamentele hormonale

Stapanii de caini si  pisici care nu doresc sterilizarea acestora, dar nici sa se confrunte cu pui de doua ori pe an, opteaza adesea la tratamentele hormonale pentru prevenirea caldurilor, de cele mai multe ori la sfatul medicului veterinar. Si mai grav este faptul ca multi stapani evita consultarea medicului si administreaza aceste tratamente la sfatul „prietenesc” al vanzatorilor din pet- shop-uri. Intr-adevar, in cele mai multe cazuri caldurile sunt amanate, gestatiile nedorite evitate, stapanul este fericit, dar sanatatea femelei este grav pusa in pericol.

Exista doua tipuri de „anticonceptionale”: sub forma de pastile si solutiile injectabile. Pana nu demult pastilele anticonceptionale se puteau achizitiona din orice magazin pentru animale. In prezent atat pastilele cat si injectiile pot fi procurate si administrate doar de la cabinetul veterinar. Asta nu inseamna insa ca riscurile au fost eliminate.

Injectiile cu hormoni si piometrul

Piometrul reprezinta o  boala extrem de grava, cu evolutie rapida spre deces, frecvent intalnita la catelele si pisicile supuse tratamentelor hormonale. Piometrul este o infectie localizata la nivelul uterului si a structurilor anexe, care in fazele avansate se extinde la celelelate tesuturi si organe din cavitatea abdominala. Tratamentul este unul de urgenta, chirurgical si consta in extirparea in totalitate a tesuturilor infectate. Din nefericire, de cele mai multe ori infectia este descoperita in stadiul avansat, iar viata animalului nu mai poate fi salvata.

Injectiile cu hormoni nu sunt singura cauza a piometrului (vom dezbate pe larg aceasta afectiune intr-un alt articol), insa piometrul este adesea un efect secundar al acestor tratamente. Aceste preparate hormonale au la baza substante de tipul megestrol acetat, care are o actiune asemanatoare progesteronului, adica antagonizeaza efectele estrogenilor (inductori ai caldurilor). In etiologia piometrului, cantitatile mari de progesteron, precum si un substrat organic susceptibil,  sunt cele incriminate de aparitia bolii. Iar tratamentele contraceptive tocmai aceasta stare o induc. In timp, organismul pisicii sau catelei, bombardat cu hormoni in exces, cedeaza, infectia se instituie, iar stapanul sesizeaza (cand e prea tarziu), ca a fost (involuntar) partas la uciderea animalului iubit.

Totusi la inceperea tratamentului stapanului nu i se prezinta riscurile, singura vina a lui fiind aceea ca nu s-a documentat si din alte surse. Multi medici isi asigura clientii ca nu exista nici un fel de risc, iar aceste injectii cu hormoni sunt solutia optima pentru evitarea gestatiilor. Animalul bolnav se va intoarce la acelasi cabinet, unde va fi operat.

Nu dorim sa aratam cu degetul in directia cabinetelor veterinare, ci vrem sa facem cunoscuta aceasta situatie stapanilor de animale. Informati-va inainte de inceperea unor astfel de tratamente si cereti opinia mai multor medici veterinari. Puteti evita administrarea tratamentelor cu hormoni, riscul de piometru si gestatiile prin sterilizarea femelelor. Daca in acest moment aveti o pisica sau o catea care a primit injectii sau pastile contraceptive, incetati administrarea si cereti efectuarea unui consult de specialitate. Poate face diferenta intre viata si moarte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *