O zi de viata si un diagnostic crud: Palatoschisis

O zi de viata si un diagnostic crud: Palatoschisis- o anomalie congenitală întâlnită ocazional la căţeii din toate rasele si care da foarte mici sanse de supravietuire.
Căţeluşii de numai o zi se confruntă cu pierderea laptelui pe căile respiratorii în timp ce se hrănesc.

De asemenea, se poate întâmpla ca aceştia să absoarbă lapte în plămâni, ceea ce va determina dificultăţi în respiraţie sau chiar va duce la pneumonie.
La examinarea gurii căţeluşului, se va putea observa o mică deschizătură în cerul gurii.
Laptele tinde să pătrundă pe căile respiratorii şi în plămâni. Majoritatea căţeluşilor mor la vârste fragede din cauza pneumoniei sau / şi a malnutriţiei.

Doar despicăturile minore din cerul gurii pot fi remediate chirurgical, în schimb cele severe nu pot fi reparate.

În cazul în care despicătura valului palatin nu poate fi corectată pe cale chirurgicală, cea mai frecventă recomandare o constituie, din nefericire, eutanasierea animalului bolnav.

Ca sa intelegem mai bine 
Aceasta anomalie se caracterizează printr-o despicătură la nivelul palatului dur şi a valului palatin şi apare în momentul în care oasele care formează cerul gurii nu se dezvoltă corespunzător.
Acest fapt face ca cerul gurii să comunice cu cavitatea nazală. Palatul dur reprezintă partea osoasă, iar valul palatin este partea moale a cerului gurii. Valul palatin (“omuşorul”) este un apendice muscular situat în partea posterioară a cavităţii bucale, care contribuie la închiderea foselor nazale în procesul deglutiţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *