Sarcomul Sticker – Tumora veneriană transmisibilă canină

Negrila, metis, 5 ani, mascul- tumora veneriana transmisibila (Sarcom Sticker).
Sarcomul Sticker este singura tumoră transmisibilă sexual care afectează câinii de toate vârstele și rasele, cei mai afectați fiind câinii tineri, necastrați.

Tumora are o evoluție rapidă și un aspect desfigurant, dar, din fericire, este benignă, nu metastazează decât în rare cazuri și răspunde bine la tratament. Odată câinele tratat și recuperat capătă imunitate pentru toată viața.

Tumora se transmite de la un animal la altul in timpul actului sexual sau prin mușcătura, lins.
Ea se dezvolta la nivelul vulvei la femele sau capului penian la masculi.

Diagnosticul se pune pe seama semnelor clinice, tipice acestui tip de tumoră, dar și a testelor citologice.

Tumora veneriană transmisibilă răspunde bine la tratamentul cu citostatice (vincristina). După doar 2 cure de citostatic, tumora remite semnificativ. Pentru a-i asigura eficacitatea tratamentul se continuă pe durata a 5-6 săptămâni.

Atunci când sarcomul a căpătat rezistență la vincristina, se poate apela la alte două citostatice eficace: vinblastina și doxorubicina. Exereza chirurgicală poate fi luată în calcul însă numai împreună cu terapia citostatică. Chirurgia singură predispune la recurențe ale tumorii. Radioterapia este eficientă, dar scumpă și se folosește doar atunci când citostaticele nu își mai fac datoria.

Prognosticul bolii este excelent, câinii își revin extraordinar de bine după tratament. Cu cât tumora este depistată și atacată mai repede cu atât animalul se recuperează mai ușor.

Boala poate fi prevenită cel mai simplu prin castrarea câinilor și evitarea montelor accidentale.
Sarcomul Sticker are incidența cea mai mare acolo unde există populații însemnate de câini fără stăpân sau în adăposturi.
 Nu lăsați câinele să între în contact cu animale de pe stradă cu semne de boală.

Dr. Andra Balan si dr. Marius Lesu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *