Botulismul la pisici – simptome, diagnostic, tratament

Deși doriți ca dieta pisicii dumneavoastră să fie sănătoasă, se poate întâmpla ca aceasta să mănânce ceva ce nu ar trebui. Dacă pisica hoinărește și are obiceiul să mănânce animale moarte pe care le găsește, poate fi supusă la riscul de a face botulism. A putea recunoaște semnele botulismului poate salva viața pisicii dacă este necesar.

Botulismul este o boală care se transmite prin alimente contaminate. Această boală este cauzată de o toxină produsă de bacteria Clostridium botulinum. În mod normal pisicile sunt destul de rezistente la această bacterie, și chiar dacă acestea intră în contact cu bacteria este foarte probabil să nu se îmbolnăvească.

Există șapte tipuri de botulism, iar tulpina C este cea care e cel mai probabil să vă afecteze animalul de companie. Bacteria Clostridium botulinum nu se transmite de la om la om, de la pisică la pisică sau de la pisică la om. Pisica se poate îmbolnăvi doar în cazul în care mănâncă un animal mort sau carne stricată

Simptome

Ceea ce face botulismul înfricoșător în primul rând este faptul că acesta provoacă paralizie. Cel mai evident simptom este că pisica nu-și poate mișca picioarele, dar lucrul ăsta se întâmplă numai după ce boala a progresat. Primul simptom la botulism este că mușchii încep să slăbească. Paralizia începe să apară la picioarele din spate și progresează către picioarele din față și gât.

Durata de timp în care pot apărea simptomele poate varia de la câteva ore de la ingerarea bacteriei până la 10 zile. Semnele timpurii ale infecției cu Clostridium botulinum fac ca pisica să pară că are probleme la deplasare sau pare neîndemânatică. În acest caz ar trebui să duceți pisica la veterinar imediat pentru a crește șansele de a învinge boala.

Diagnostic

Veterinarul va pune întrebări despre stilul de viață și alimentația pisicii. Dacă pisica are o înclinație spre a fura mâncare din gunoi sau de a mânca rozătoarele moarte găsite prin curte, atunci medicul veterinar ar putea trage concluzia că botulismul este responsabil pentru simptomele acesteia. Se vor face radiografii toracice pentru a vedea starea plămânilor. În cazuri severe, botulismul poate cauza paralizia plămânilor, de obicei punctul în care această boală devine fatală.

Tratament

În cazul în care pisica va fi depistată că este infectată cu Clostridium botulinum, atunci trebuie internată pentru tratament. Pisicii i se vor administra fluide și probabil va avea nevoie de un cateter. Dacă situația este severă pisica poate avea nevoie de un tub prin care să fie hrănită și să i se administreze medicamentele. Se vor administra antitoxine pentru a diminua efectele infecției. În mod normal, după administrarea antitoxinei, durează între una și trei săptămâni ca pisica să-și revină complet.

Este cu atât mai bine cu cât tratamentul este administrat mai devreme. Cele mai mari șanse de supraviețuire sunt atunci când boala nu a progresat. Prevenția este crucială, deci asigurați-vă că pisica dumneavoastră nu va găsi animale moarte prin curte și asigurați-vă că nu va avea acces la gunoi unde poate găsi carne alterată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *