Motanel- imposibilitatea de a urina, glob vezical

Astazi va prezentam cazul lui Cicio, un motanel adus la VETZONE, cu imposibilitatea de a urina si cu glob vezical.

In urma examenului echografic am observat ca in interiorul vezicii existau uroliti (cristale ) de dimensiuni prea mari pentru a putea fi evacuate printr-o urinare normala.

In prima imagine se vede vezica urinara si elementul alb- sunt cristalele urinare

In astfel de cazuri, este o prioritate sa intervenim cat mai urgent si sa montam un cateter (sonda urinara) pentru a reduce presiunea creata in vezica urinara.
Astfel evitam compicatiile care pot surveni, adica insuficenta renala, respectiv blocajul urinar.

(cistotomia inainte de interventiile chirurgicale)

In cazul lui Cicio, fiind un vechi client de al nostru si avand la activ mai multe sondari am decis sa intervenim chirurgical prin operatia de uretrostroma – adica deschiderea uretrei la piele si marirea in acest fel al orificiului urinarii.

De aceea, am optat sa facem si laparatomie, deschiderea si spalarea vezicii urinare si binenteles, eliminarea cristalelor din interiorul vezicii urinare.


Pentru a reduce presiunea vezicii urinare si pentru a evita incizia ei in timpul laparatomiei, am facut cistocenteza si am extras urina prin traversul abdomenului cu o seringa.

Operatie de uretrostoma este o interventie delicata tinand cont de dimensiunea penisului la motan si evidentierea uretrei si sutura ei la piele.
Optam pentru aceasta manopera, atunci cand sondajul urinar de-a lungul timpului este foarte des, precum si atunci cand datorita dimensiunilor mari ale cristalelor, nu se poate introduce cateterul pe uretra motanului

Chirurgie: dr. Laurentiu Leica

Informatii suplimentare despre globul vezical

Una din cele mai grave probleme frecvent intalnite in cazuistica, la motanei o constituie globul vezical.

Neglijarea sau necunoasterea simptomelor, in multe cazuri, duc uneori la pierderea motanelului indragit.

Ce este globul vezical?

Acumularea urinei in vezica urinara peste capacitatea normala, produce distensia vezicii, ceea ce face ca vezica urinara sa arate ca un glob.

In aceasta situatie, presiunea intravezicala este foarte mare, iar durerea pe masura. Cauzele producerii globului vezical: obstructia uretrei cu cristale de nisip, pietricele, tumori ale vezicii urinare, inflamatia uretrei – consecutiv sondajelor uretrale repetate.

Insa, de cele mai multe ori, cauza producerii globului vezical este reprezentata de obstructia (blocarea) uretrei cu cristale de nisip (urolitiaza), formate in tractusul urinar, eliminate de regula, odata cu urina.

Datorita topografiei (pozitiei anatomice) uretrei la mascul, posibilitatea eliminarii nisipului sau pietricelelor de dimensiuni mai mari este ingreunata, si de cele mai multe ori apar probleme la acest nivel.

Urina contine anumiti produsi toxici si din cauza stagnarii ei in vezica urinara, organismul se autointoxica. Ca urmare, unii parametrii biochimici ai sangelui sunt vizibil crescuti – ureea si creatinina sunt doi dintre parametrii ce trebuie urmariti pe parcursul tratamentului.

Atunci cand cauza nu este indepartata (nisipul care actioneaza ca un dop la nivelul uretrei), iar urina nu se elimina din vezica, acesti parmetrii cresc cu mult peste limita normala.

Vorbim acum despre uremie, iar rinichiul este primul organ afectat – apare insuficienta renala. Atentie, modificarile suferite de rinichi sunt ireversibile, deci cu cat se intrevine mai repede, cu atat e mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *