Pancreatita la carnivore

By November 3, 2017 Uncategorized No Comments

Pancreasul este un organ situat in cavitatea abdominala, anexat duodenului,  fiind singurul organ cu rol de glanda mixta. Indeplineste  atat functie endocrina, prin secretia de insulina, cat si functie exocrina prin sucul pancreatic, alcatuit din substanteanorganice (ioni) si  organice(enzime- cu actiune asupra glucidelor, proteinelor si lipidelor).

Sucul pancreatic trebuie sa aiba ph alcalin, pentru a neutraliza aciditatea secretiilor gastrice, la patrunderea acestora in duoden.

Ca majoritatea secretiilor digestive, sucul pancreatic este controlat pe cale nervoasa si umorala. Controlul nervos al secretiei de suc pancreatic este realizat prin intermediul nervului vag si prin mecanisme reflexe (ex. : vederea sau mirosul alimentelor).

Ca majoritatea secretiilor digestive, sucul pancreatic este controlat pe cale nervoasa si umorala. Controlul nervos al secretiei de suc pancreatic este realizat prin intermediul nervului vag si prin mecanisme reflexe (ex. : vederea sau mirosul alimentelor).

Rolul principal in reglarea secretiei pancreatice le revine hormonilor. Acidul clorhidric, continut de chimul gastric (masa semilichida de alimente, rezultata din digestia alimentelor in stomac), ajunge in duoden si la contactul cu mucoasa acestuia, determina eliberarea unei substante numita secretina, care, dupa ce ajunge in sange, stimuleaza secretia pancreatica, intestinala si biliara.

Ca si structura, pancreasul este asemnator glandelor salivare, format din capsula, stroma si parenchim. panrenchimul este format din tipuri diferite de celule ce alcatuiesc pancreasul endocrin si exocrin,

La carnivore, pancreasul este localizat in portiunea anterioara a cavitatii abdominale, in apropierea stomacului si ficatuui. Este alcatuit din 2 lobi. Lobul drept este situat in apropierea portiunii descendente a duodenului (primul segment al intestinului subtire), iar lobul stang se afla in proximitatea stomacului. 97-99 din volumul glandei este format din acinii pancreatici, care in ansamblul lor alcatuiesc pancreasul exocrin.

Pancreatita se defineste ca inflamatie a pancreasului, dar reprezinta o patologie complexa cu numeroase consecinte.

Cand pancreasul functioneaza normal, enzimele digestive secretate de acesta, devin active la nivelul intestinului subtire. In cazul pacientilor cu pancreatita, aceste enzime actioneaza din momentul in care sunt secretate, afectand tesutul de la nivelul pancreasului si al organelor adiacente. Practic, aceste enzime incep sa digere insusi pancreasul.

Pancreatita este cea mai frecvent intalnita afectune a pancreasului exocrin, identificata atat la caini cat si la pisici.

Poate fi acuta sau cronica (situatie in care pot aparea leziuni permanente sau reversibile la nivelul parenchimului).

Atat pancreatita acuta cat si crea cronica, poate fi asociata cu necroza pancreatica si complicatii sistemice. Din punct de vedere clinic sunt greu diferentiabile.

Ca si aspecte clinice se pot observa: apatie, inapetenta sau apetic capricios, voma, pozitie cifozata, durere la nivel abdominal (mai rar intalnita decat la om), diaree, deshidratare, febra( la pisici mai frecventa hipotermia).

Complicatii sistemice: procese inflamatorii generalizate, coagulare intravasculara diseminata, encefalopatii, hipotensiune, insuficienta pulmonara, insuficienta multipla de organe.

Cauze

Ca si motive ce duc la alterarea functiei pancreatice cat si distructia structurala a acestuia se pot indentifica o serie de factori cum ar fi: alimentatie bogata in grasimi, hrana neadaptata metabolismilui carnivor, traumatisme extene sau chirurgicale, anumite  tatamente medicamentoase, hipotensiunea indelungata indusa prin anestezie, o serie de boli cauzate de agenti infectiosi sau paraziti cum ar fi , toxoplasma gondii si amphimerus pseudofelineus la pisica. Pancreatita poate fi, in numeroase cazuri,  idiopatica.

Diagnosticul pancreatitei include coroborarea aspectelor clinice, istoricul medical, alimentatia si o serie de invetigatii paraclinice.

Tratamentul-este in cea mai mare parte de sustinere. Este esentiala monitorizarea si identificarea complicatiilor si acolo unde este posibil , tratamentul acestora, fluidoterapie, hranirea parenterala si managementul durerii. Prognosticul in general este rezervat spre grav.

Leave a Reply