Papilomatoza canina

By November 15, 2017 Uncategorized No Comments

 

Cunoscuti popular sub denumirea de negi, papiloamele sunt produse de un virus ARN, diferit de cel uman, care nu traverseaza bariera speciilor. Se transmite cutanat, prin contact, si uneori prin insecte si produce tumori la nivelul pielii si mucoaselor. Timpul de incubatie este de 2 luni de la contact. Imunitatea se instaleaza dupa 3-4 saptamani, dar, ocazional, poate sa apara recurenta, in situatii de imunosupresie. Negii nu sunt intotdeauna virali.

Papiloamele pot avea localizari diferite, la nivelul pielii si mucoasei orale, dar pot fi evidentiate si la nivelul esofagului. Daca mucoasa bucala este sever afectata, poate afecta procesul de masticatie si deglutitie.

Foarte rar, papilomatoza evolueaza spre malignitate.

In marea majoritate a cazurilor nu se intervine, formatiunile disparand de la sine, dar pot prezenta risc de infectie, din cauza contactului cu mediul exterior, a masticatiei si a linsului. De asemenea se intervine chirurgical, in cazul in care leziunile sunt multiple.

Manopera consta in cauterizare, de regula, putand fi indepartate doar o parte din negi. Sistemul imunitar al gazdei se activeaa, astfel incat, celelalte formatiuni vor disparea in scurt timp.

In cazuri severe, recidivante sau rezistente, se poate utiliza interferonul, tratament folosit si in cazul virusului uman.

 

Leave a Reply