Tehnica T.T.A.(Tibial tuberosity advancement)- avansare tuberozitatii tibiale

Ruptura ligamentului cruciat anterior, este o afectiune traumatica frecventa a genunchiului la caine. Poate apare la orice varsta si la orice rasa, dar sunt predispusi cainii de varsta medie, supraponderali, rasele medii spre mari.

Afectiunea poate fi traumatica (acuta) sau degenerativa (progresiva), conduce la instabilitatea partiala sau totala a genunchiului.

Rolul ligamentului incrucisat este acela de a mentine stabilitatea articulara, limitantd miscarile de rotatie si deplasarea craniala (in sus) a tibiei fata de femur. De asemenea contracareaza (limiteaza) hiperextensia genunchiului.

Ruptura ligamentukui poate fi determinata de traumatisme majore ce forteaza ligamentul prin miscari de rotatie sau intindere, microtraume repetate datorate necoordonarii neuromusculare, conformatii defectuoase (anomalii congenitale sau dobandite, tonicitate musculara scazuta, fapt datorat sedentarismului, defecte de aplomb neonatale, leziuni la nivelul meniscului medial.

Aspect clinic:  Schiopatura brusca imediat dupa un traumatism, sprijin usor pe pamant al mebrului afectat (fara a-si mentine greutatea corporala), tumefierea articulatiei genunchiului (artrita traumatica). Semnele acute pot sa se atenueze timp de o saptamana sau doua, dar nu in totalitate in functie de gravitatea leziunii (intindere, ruptura partiala sau completa). La marea majoritate a cainilor semnele clinice reapar dupa cateva saptamani sau luni cand se transforma intr-o afectiune cronica. In formele cronice apare amiotrofia piciorului afectat si tumefierea regiunii interne (mediale) a genunchiului.

Diagnosticul se stabileste pe baza anamnezei (informatii obtinute de la proprietar ), investigatii clinice specifice (testul sertarului) si examenului radiologic.  Examenul radiografic este recomandat atat pentru un diagnostic de certitudine cat si pentru a caracteriza leziunile secundare instabilitatii articulare.

Aceasta afectiune poate fi corectata numai chirurgical. In acest moment exista numeroase proceduri chirurgicale folosite pentru corectarea deficientei ligamentului cruciat cranial.

Cele mai des intalnite sunt:

  • Stabilizarea extracapsulara
  • Tight Rope – o varianta a stabilizarii extracapsulare mai avansata;
  • Rotirea platoului tibial (TPLO);
  • Avansarea tuberozitatii tibiale (TTA);

Cea din urma, TTA (tibial tuberosity advancemen), este cea mai noua metoda de remediere a afectiunii.

Procedura de avansare a tuberozitatii tibiale se realizeaza prin taierea tuberozitatii tibiale si avansarea acesteia intr o pozitie in care se creeaza un unghi de 90 de grade intre ligamentul patelar si platoul tibial, aceasta eliminand miscarile de alunecare ale femurului pe platoul tibial.
Pentru aceasta procedura se folosesc implanturi speciale, un distantier, o placuta si suruburi pentru a fixa rigid tuberozitatea tibiala.
Pentru aceasta procedura se foloseste si graft osos, acesta fiind colectat din partea proximala a tibiei si se foloseste pentru a stimula vindecarea tesutului osos.
Dupa ce procedura de avansare a tuberozitatii tibiale a fost realizata, unghiul dintre ligamentul patelar si platoul tibial va fi de 90 de grade, ceea ce va contracara fortele care faceau posibila alunecarea femurului pe platoul tibial.

Procesul de vindecare dureaza in medie 8 saptamani, recuperarea completa durand 3-4 luni.
Complicatiile acestei proceduri pot implica riscul anesteziei, infectiile postoperatorii, exercitiul crescut postoperator poate duce la intarzierea osificarii, slabirea implanturilor, ruperea implanturilor, fracturarea tibiei sau a tuberozitatii tibiale, de asemenea mentionam riscul de aparitie a leziunilor la nivelul meniscului medial care variaza intre 5-20%.
Ultimele studii au aratat ca dupa aceasta procedura aproximativ 95% din pacienti se reintorc la activitatea normala in aproximativ 3-4 luni si folosesc piciorul in proportie de 90% comparativ cu cat il foloseau inainte de afectiune.

Publicatiile recente arata ca tratarea cainilor cu desirare/ruptura de ligament cruciat cranial prin avansarea tuberozitatii tibiale are mai putine complicatii si o recuperare mai rapida comparativ cu cei tratati prin rotirea platoului tibial.

TTA este o procedura mai putin invaziva si cu riscuri postoperatorii reduse fata de TPLO, care cateodata poate avea complicatii catastrofice.
TTA are rezultate similare cu TPLO diferenta fiind in cazul primei proceduri recuperarea initiala este mai rapida, cainele folosind piciorul dupa 24-48 ore.

 

 

 

Leave a Reply